fbpx

11-05-2019 tot 16-06-2019: De Boterhal, Hoorn

Vanaf zaterdag 11 mei vindt in de Boterhal in Hoorn de tentoonstelling ‘Gouden Eeuw’ plaats, waarbij verschillende hedendaagse interpretaties van het rariteitenkabinet getoond zullen worden. Ik zal deelnemen aan deze tentoonstelling met een porseleinen rariteitenkabinet, waarmee ik zowel verwijs naar de omstreden geschiedenis van Hoorn, de VOC en de Gouden Eeuw, als naar de schoonheid van aardewerk, en de wisselwerkingen die deze twee uitersten met elkaar aangaan.

De Nederlandse Gouden Eeuw kenmerkt zich als een bloeiperiode van de kunsten, de handel en de wetenschap. Het is de tijd waarin de VOC opgericht werd en waarin de Nederlandse economie ongehinderd kon groeien. Het is dan ook niet vreemd dat in die tijd het rariteitenkabinet opkwam: een kast waarin een verzameling van kunst en rariteiten kon worden bewaard, zoals schelpen, opgezette dieren en schilderijen. In Nederland werd vooral verzameld door rijke kooplieden en het door de VOC geïmporteerde Chinees porselein was populair; zo populair dat men het zelfs probeerde na te maken met onze oer-Hollandse klei, beter bekend als delfts blauw.

Mijn rariteitenkabinet bestaat uit verschillende doosjes porselein, waarvan de achterzijde beschreven is met teksten over de geschiedenis van porselein, de VOC en de schaduwkanten van de Gouden Eeuw. Waar in Hoorn Jan Pieterszoon Coen nog regelmatig op een voetstuk gedragen wordt, laat dit rariteitenkabinet ook de fragiliteit van deze periode zien.

Daarnaast heb ik om het kabinet te vullen zelf de rol van verzamelaar aangenomen: op rommelmarkten heb ik Delfsblauwe objecten bijeengesprokkeld.

De expositie duurt van 11 mei t/m 16 juni. De opening vindt plaats op 12 mei om 16.00 uur mmv Quartet De Zoete Inval, dat anonieme Hollandse muziek uit de Gouden Eeuw ten gehore zal brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie? Bekijk de privacyverklaring.