Mijn naam is Marian Daems, ik ben in 1966 geboren in Amsterdam en ik ben sinds 1990 bezig met keramiek.

Na één keramiekcursus werd ik zo gepakt door de materie klei en herinnerde ik me weer hoe leuk ik het altijd vond als we op school gingen kleien. In het begin was het een oude liefde en een hobby, maar het groeide uit tot meer. Op een gegeven moment konden mijn handen qua techniek niet meer maken wat ik met mijn fantasie en inspiratie wel wilde.

Van 2000 tot 2002 heb ik de keramische vakopleiding aan de SBB in Gouda gevolgd en daar heb ik veel geleerd. Met de opgedane technieken, kennis en ervaring en steeds weer opnieuw proberen ben ik mij steeds verder gaan ontwikkeling in de keramiek.

In 2004 was ik tevreden genoeg over mijn eigen stijl en werk en besloot ik voor het eerst naar buiten te treden met mijn werk o.a. via markten, exposities en een eigen website. Sindsdien ben ik regelmatig te zien op exposities en markten.

Naast zelf keramiek maken geef ik les bij Stichting Kunstzinnig Centrum De Blauwe Schuit in Hoorn. Regelmatig werk ik in opdracht en maak ik in samenspraak met opdrachtgevers objecten.

Mijn werk

De huid van mijn keramiek is niet glad, maar wordt bewerkt met verschillende soorten klei en structuren. Dit zorgt voor de kenmerkende textuur. Ik wil bovendien dat de klei zichtbaar blijft: ik vind dat de klei moet kunnen blijven ademen en niet moet verdwijnen onder een dikke laag glazuur. Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijks leven en benader dit vaak met een dosis humor.

Achter de objecten zit altijd een verhaal of een gedachte. Toch geef ik mijn werk geen titels: mijn ervaring is namelijk dat iedereen weer wat anders ziet in mijn werk. Graag wil ik die ruimte voor iedereens eigen fantasie en invulling houden en dat niet in de weg staan met eigen titels.